Međunarodni znanstveni skup o 100. obljetnici rođenja Krune Prijatelja

U Splitu održan međunarodni znanstveni skup u čast Kruni Prijatelju

Povodom 100. obljetnice rođenja i uoči 25. godišnjice smrti Krune Prijatelja u Splitu je 28. i 29. rujna 2022. g. održan međunarodni znanstveni skup u organizaciji Književnog kruga Split te Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, a kao suorganizatori sudjelovali su Institut za povijest umjetnosti, Galerija umjetnina Split, Filozofski fakultet Svučilišta u Splitu te Društvo povjesničara umjetnosti Hrvaske.

Tijekom dvodnevnog rada skupa koji se održavao u prostorijama HAZU u Splitu (Palača Milesi) izlagali su broji predavači, dok je dio predavanja održan putem video-veze.

U ime projekta “Moderne europske diplomacije i istočnojadranski prostor” na skupu je izlagala dr. sc. Valerija Macan Lukavečki na temu “Julije Klović: prijedlog za minijaturu koja se pojavila na aukciji umjetnina”.

Skup je bio popraćen izložbom posvećenom Kruni Prijatelju kao istaknutom povjesničaru umjetnosti koji je svojim djelom i radom neopisivo obogatio te zadužio povijest umjetnosti našeg podneblja.

U organizacijskom i znanstvenom odboru skupa bili su: Nenad Cambi, Joško Belamarić, Gloria Vickov, Jasminka Babić, Katarina Horvat Levaj te Zvonko Maković.

Raspored izlaganja skupa: Kruno Prijatelj_Split_program skupa

Macan LUKAVEČKI, “Julije Klović: prijedlog za minijaturu koja se pojavila na aukciji umjetnina”:  M.LUKAVECKI_ Klovic_prezentacija